Zendmast van 37 meter voor de deur

0
2043

Als het aan de gemeente Goirle ligt, komt er UMTS-mast van Vodafone op dertig meter van de voordeur van de monumentale boerderij aan de Abcovensedijk. Ton Evers, bewoner van de hoeve is daar niet blij mee. Ton Evers: “Op 19 april loopt de bezwaarprocedure af.  We zullen zien hoe de gemeente op onze bezwaren reageert.”

UMTS_Goirlenet_1742016Evers… Hier komt de 37 meter hoge mast

Volgens Vodafone is de extra zendmast  in Goirle noodzakelijk, omdat er een ‘zeer slechte’ ontvangst van mobiele telefoon is. Het noodnummer  112 is volgens het bedrijf amper aan te roepen. Een eerder verzoek van het telefoonbedrijf wees de Raad van State in 2012 af.  De geplande bouw van de mast zou vijftig meter verderop gepland worden, net over de Nieuwe Leie op het terrein dat in particulier bezit is.

UMTS_Goirlenet_1742016_2
Protest tegen komst van UMTS-mast voor de deur.

Buurman Evers niet blij
Evers: “De noodzakelijkheid van een extra mast en bovendien  zo dicht bij de bebouwde kom is nog altijd niet. Wie de dekkingskaart van Nederland, bijvoorbeeld het 4G-netwerk bekijkt, ziet dat er in Goirle en omgeving prima ontvangst is. Zelf heb ik geen enkel probleem met mobiel bellen. In 2015 heeft Vodafone laten weten de ontvangst in grensgebieden te verbeteren met plaatsing van ‘small cells’ (extra zendcapaciteit) in bestaande masten. Toch kwam het bedrijf stiekem een kijkje nemen. Plots zweefde een hoogwerker boven mijn boerderij“

UMTS_Goirlenet_1742016_4Eind 2015 zweefde plots een hoogwerker boven mijn boerderij…

UMTS_Goirlenet_1742016_5
Locatie UMTS-mast

Rol gemeente Goirle
In een reactie laat de gemeente Goirle weten dat er een vergunning is verleend aan Vodafone om de 37,5 lange mast te laten plaatsen in het gebied dat grenst aan de akkers langs de Nieuwe Leie. De vergunning past in het Antennebeleid dat de gemeente  in 2014 heeft aangepast. De exacte locatie is schuin tegenover de boerderij van Ton Evers op een terrein waarvoor  bomen moeten worden gekapt. De mast komt op vier meter van de rivierbedding en dertig meter van de voordeur van de boerderij.

Hogerop
Evers: “Als de mast omwaait, raakt hij de boerderij nog zo’n zeven meter. Je snapt dat we het er niet bij laten zitten. We gaan opnieuw hogerop. De noodzaak is volgens ons niet aan te tonen. Alternatieve locaties, bijvoorbeeld Bakertand, waar de gemeente Goirle een industrieterrein kan ontwikkelen, zijn niet serieus onderzocht.“