Goirle voor het eerst even Reuzendorp

0
1629

Goirle was zondag 7 oktober voor het eerst even een  Reuzendorp. Ruim dertig reuzen, reuzinnen en reusjes liepen via de Poppelseweg naar het centrum. Heel Goirle leek uitgelopen om  voor het eerst deze reuzenstoet te begroeten met Johanna Abcovia met de Goolse Geit voorop. Deze struise dame werd gevolgd door de Rielse Toon mee ut vèèreke.

Goirle en Riel
Johanna Abcovia staat model voor het oudste buurtschap van Goirle: de heertgang Abcoven. In haar schortzakken attributen van de wevers. Ook de Gòòlse geit ontbreekt niet. Reus Toon is vernoemd naar de heilige Anthonius. Het bekendst is hij als patroonheilige van de boeren met weerspreuken als: Is Sint-Antonius nat, dan drinkt de boer zich zat. Zijn belangrijkste bezit is het varken, dat aan zijn voeten ligt. Sinds 2015 zijn er reuzen in Goirle en Riel, dus vrij recent staan Johanna en Toon ingeschreven.

Internationaal
In de Gòòlse Reuzenoptocht liepen ook groepen mee uit België (Vlaanderen en Wallonië) en Limburg. De traditie van de reuzenoptochten stamt uit de middeleeuwen. De oudste, bekende stadsreus is die van Antwerpen (1398). Die van Bergen op Zoom is van 1477. Beide reuzen liepen mee in de Gòòlse Reuzenoptocht dit jaar.

Publiek en zonnetje
Het was reuzedruk in Goirle bij de optocht. De combinatie van een zonnetje en af en toe een wolk maakte het evenement tot bijzonder aangenaam om naar te kijken. De harmonie Oefening en Uitspanning speelde de welkomstliedjes voor  zorginstelling St. Elizabeth. Ook de aanwezige bewoners genoten zichtbaar van de stoet.

Unesco
Sinds 2005 heeft Unesco de reuzenoptochten tot immaterieel (cultureel) erfgoed bestempeld. In de tocht liep ook de Tilburgse reus mee die niemand is ontgaan: de kruikenzeiker in vol ornaat. De organisatie van een dergelijk evenement is geen sinecure: ruim vierhonderd vrijwilligers zijn bij de Goirlese tocht betrokken geweest. Elke vijf jaar wordt een dergelijke reuzenoptocht in Goirle gehouden. Hiermee is een nieuwe traditie geboren.

Wie een impressie wil krijgen van de reuzenoptocht in Goirle, kan kijken naar de diashow. In het filmpje een indruk van de stoet: