Niet boren naar gas bij De Hovel, maar koude-warmte-opslag

0
1790

Wie de komende weken naar de parkeerplaats van De Hovel in Goirle rijdt, ziet de boorinstallatie al van ver. Het specialistenbedrijf Verhoeven uit Drunen boort een put van 90 meter diep. Na enkele dagen werken bereiken de boormeesters een diepte van 90 meter, met een diameter onder de grond van 90 centimeter. Daarin wordt een buis geplaatst met een pomp. Die voorziet straks de aansloten woningen van De Hovel van koelwater. De warmte die wordt afgevoerd, gaat in de warmteput. Daardoor ontstaat een gesloten systeem: in de zomer koud water als koeling, in de winter het warme water als verwarming.

Overlast
De opdrachtgever van het project, het Bredase bedrijf Hydreco, is verantwoordelijk voor het boren, het ontwikkelen en het afbouwen van de koude-bron-opslag. In samenspraak met de gemeente Goirle is de omleiding beperkt tot de aansluiting Kalverstraat – Groeneweg. De parkeerplaatsen achter Albert Heijn en op het Plein 1803 zijn normaal bereikbaar.
Ook de winkels aan de Kalverstraat en op De Hovel ondervinden er geen overlast van. Projectleider Ad Kerstens: “We zijn aan de grenzen van onze mogelijkheden rondom De Hovel. Daar wordt nu de zesde put geslagen. Er zijn in totaal 125 woningen, twintig winkels en het Gemeentehuis op het systeem aangesloten. De appartementen worden verhuurd door woningstichting Leystromen. Om het oudere appartementenblok in de buurt van De Hovel aan te sluiten had de verhuurder geen belangstelling. ”

Kosten
Het boren van de putten, het aansluiten op het warmte-koude-opslagsysteem is voor rekening van het Bredase bedrijf. De appartementen, de winkels en het gemeentehuis zijn met het systeem meer energieneutraal geworden. De gemiddelde kosten per aansluiting bedragen € 1200,– per jaar. Dat is inclusief onderhoud. Bewoners hoeven geen CV-ketel aan te schaffen, want het systeem zorgt voor verwarming in de winter en voor verkoeling in de zomer.

Energieneutraal – Leystromen
Op een totaal van bijna 10.000 woningen en appartementen trof Leystromen in 2019 voor 750 woningen energiebesparende maatregelen, zoals dubbel glas en dakisolatie. Het aantal woningen van Leystromen dat van het gas afgaat, steekt wat magertjes af: In een van de tien woningen in Hilvarenbeek werd in 2019 een pilot uitgevoerd. In deze bestaande woning werden infrarood panelen gebruikt voor verwarming; een boiler voor warmwater en koken gebeurt elektrisch op inductie. Zonnepanelen leverden de energie voor installaties en huishoudelijk gebruik. Deze woning was niet langer op het gasnet aangesloten. Het lijkt erop dat woningstichting Leystromen niet kiest voor deze warmte-koude-opslagsystemen voor haar woningen en appartement. De stichting was niet bereikbaar voor toelichting of commentaar.