Succesvolste Olympiër Ireen Wűst krijgt eigen standbeeld tijdens laatste huldiging in Goirle

0
713

Een eigen standbeeld. Een snikje in de stem bij de toespraken. De meest succesvolle Olympische schaatster Ireen Wűst is zaterdag 21 mei voor het laatst gehuldigd in haar geboortedorp Goirle.
Voor het gemeentehuis en op het Kloosterplein was het afgeladen vol. Het publiek kon getuige zijn van de laatste zegetocht van Ireen Wűst in Goirle.

Standbeeld
Het beeld van de schaatsende Ireen Wűst is gemaakt door Iris Le Rütte, beeldhouwer, tekenaar en dichter. Het laat de houding zien van Ireen die de 1500 meter schaatst. Met één hand op de rug. De klapschaats is van goud. Evenals de ring aan haar middelvinger. Ireen staat met een voet op de grond, op een ovaal dat de wereld voorstelt.
Alle karakteristieken van de meest bekroonde Olympiër komen terug in het beeld. Haar houding, haar prestaties en haar nuchterheid en eerlijkheid.

Erehaag
Voordat Ireen Wűst de weg naar het gemeentehuis kon inslaan, gingen enkele tientallen Olympische deelnemers van weleer per oranje fiets haar vooruit. Op het stukje Kalverstraat naar het gemeentehuis vormden Olympische medaillewinnaars uit heden en verleden een erehaag. Daarna begon de plechtigheid van de onthulling.

De Hovel – Kloosterplein
Na de onthulling van het standbeeld liepen Ireen Wűst en haar gevolg over De Hovel naar het Kloosterplein. Daar stonden oud-bokser Arnold Vanderleyde en de band Renegade haar op te wachten. Bij alle prijzen die Ireen heeft gewonnen en alle huldigingen die zij heeft bijgewoond, werd haar het erelidmaatschap van de Olympische sporters toegekend.


Afscheidslied
De band Renegade had heel toepasselijk het nummer Blauw van De Scene aangepast. Niet Blauw maar Goud als refrein. Het publiek op het Kloosterplein zong uit volle borst mee en applaudiseerde voor hun Ireen Wűst, de plaatsgenoot die geschiedenis heeft geschreven.