Lijst Riel/Goirle en D66 grote winnaars in Goirle

0
2172
Winnaars in beeld: links Bert Schellekens (LRG) en midden Piet Verheijen (D66).

Lijst Riel/Goirle (LRG) en D66 zijn de verrassende winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Goirle. Het lijkt erop alsof de kiezers LRG hebben beloond voor deelname aan het gemeentebestuur. Pas anderhalf jaar na de vorige verkiezingen nam de partij zitting in het college met wethouder Harry van de Ven. Lijsttrekker Bert Schellekens: “Wat wij afgelopen jaren steeds hebben uitgedragen is een sterk lokaal beleid. Uitgaan van onze eigen kracht. Geen Calimero-gedrag door steeds te kijken naar de grote buur aan de Leije.”

Links Johan Swaans (VVD) en rechts Piet Verheijen (D66) (Goirlenet, 2132018)

D66 spectaculair
D66 wint in Goirle spectaculair onder aanvoering van Piet Verheijen. De Democraten komen in de gemeenteraad met twee zetels. De verklaring van de zetelwinst staat in contrast met het landelijke beeld van de partij, die inleverde. Een verklaring heeft Verheijen ook niet direct, “Onze lokale punten zijn helder: Geen rotzooi of gerommel in de natuur. Wij willen ook het respect terug. Geen eigen belang ten koste van anderen, maar de mensen centraal stellen in onze eigen gemeente.”

VVD op drie
Johan Swaans, lijsttrekker van de VVD in Goirle, is positief: “Gelet op de landelijke trend van een winnende partij, doen wij het in Goirle heel goed. We hebben zonder restzetelverdeling volledig drie plaatsen in de raad weten te bemachtigen.”

Stijn van den Brekel (SP) verliezer op links (Goirlenet,2132018)

Verliezers
Op links worden de wonden gelikt. Het linkse blok halveerde in zetelaantal: SP onder lijsttrekker Stijn van den Brekel, de PvdA met Pernell Criens en de Arbeiderspartij Goirle-Riel van Arno de Laat leverden alle een zetel in. Stijn van den Brekel: “We hebben weliswaar verloren, maar we gaan gewoon door.” Ondanks de aandacht die Stijn kreeg van Omroep Brabant en andere media, heeft de SP niet weten te handhaven.

Formatie bestuur
Het formeren van het bestuur in Goirle gaat van start. Gelet op de verkiezingsuitslag liggen er verschillende opties op tafel. Hoe en wat gaat Goirle de komende dagen beleven. Bij 10 zetels is er een meerderheid in de raad, want het totale aantal bedraagt 19. Dat kan alleen als er tenminste drie partijen met elkaar samenwerken, want anders kan de meerderheid niet worden bereikt. Dat kan over met LRG over rechts (met de VVD) of over het midden met Pro Actief Goirle en het CDA, inmiddels de tweede partij qua grootte. Of er een plaatje voor winnaar D66 aan tafel is, valt te bezien.

Filmpje met twee winnaars gemeenteraadsverkiezing Goirle op 21 maart 2018: Welk punt moet als eerste aan bod komen? Kijk naar Bert Schellekens (Lijst Riel/Goirle) en Piet Verheijen (D66):

Overzicht van gemeenteraadsverkiezingen Goirle 2014 – 2018

Partij Lijsttrekker Speerpunt 2018 Raad 2014-2018 Raad 2018-2022
Lijst Riel Goirle Bert Schellekens betrokken burgers, betrokken overheid, 3 4
CDA Corné de Rooij Samen verantwoordelijk 3 3
Pro Actief Goirle Marijo Immink voor een geweldig Goirle 3 3
VVD Johan Swaans voor veilig en goed 3 3
PvdA Pernell Criens 100% mens & milieu 2 1
SP Stijn van den Brekel Vertrouwen in elkaar 2 1
Arbeiderspartij Goirle-Riel Arno de Laat Daadkrachtig & Sociaal 2 1
D66 Piet Verheijen Kansen voor iedereen 0 2