Wollen grasmaaiers zijn weer 8 dagen in Goirle

0
612

Wie naar het Leijdal loopt in Goirle, grenzend aan Heeshoek, ziet enkele honderden schapen grazen. Vier keer per jaar zet de gemeente deze natuurvriendelijke manier van onderhoud aan het buitengebied in gang. Volgens een buurtbewoner wilde de gemeente met dit onderhoud stoppen, want de financiën van Goirle zien er niet rooskleurig uit. De buurt deed een goed woordje voor de herder en zijn dieren. De gemeente ging overstag.

Vier dagen
Binnen vier dagen hebben de de wollen grasmaaiers het eerste gedeelte, voor het bruggetje, al kort gegeten. De dieren weten precies welke grassoorten en jonge scheuten eetbaar zijn. Met hun hoeven maken ze meteen de drassige ondergrond steviger. Na vier dagen verplaatst de herder de kudde naar het tweede deel van het Leijdal, net over het bruggetje.

Veel bekijks
De dieren eten in alle rust het groen en zijn fotogeniek voor wie er passeert. De herder waakt in de verte over de kudde en bij een signaal verplaatsen de dieren zich.

Kleurtjes
De kleuren die op de vachten zichtbaar zijn corresponderen met de ram die het betreffende schaap in een bepaalde vruchtbare periode heeft gedekt. Het ooi heeft elke 17 dagen zin om te vrijen. De ram draagt een tuigje met verfstof. Hoe donkerder de kleur, hoe later het schaap door een ram is gedekt. Het lammerseizoen begint in het voorjaar. Voor wie nog even wil genieten …. de dieren zijn nog tot half december te bewonderen.