Vuurwerkschade Goirle 2022: wie betaalt?

0
681

Ondanks het vuurwerkverbod van de overheid is in Nederland en in Goirle massaal vuurwerk afgestoken. Behalve vermaak en plezier levert dat ook overlast en schade op.

De Haspel
De brand in sporthal De Haspel op oudejaarsavond werd mogelijk veroorzaakt door vuurwerk. De brandweer rukte uit met groot materieel, waaronder een hoogwerker. De rook en de vlammen sloegen naar buiten omstreeks 7 uur ’s avonds. Binnen een uur was het vuur gedoofd en konden de hulpdiensten overgaan tot nablussen en checken van nog smeulende resten. De vraag is: wie betaalt? Antwoord: de kosten komen voor rekening van de gemeente Goirle, als eigenaar van het complex.

Honden
Huisdieren hebben tijdens de oudejaarsdag geen fijne tijd. Bang voor al het geklap, zenuwachtig als ze worden uitgelaten of buiten zijn. Ieder jaar sneuvelen er wel enkele afvalbakken in Goirle. Ook dit jaar zijn de bakken waarin de hondendrollen belanden mikpunt van vandalen. De aanschaf van een nieuwe bak – zonder plaatsen – kost 500 euro. De vraag is: wie betaalt? Antwoord: de kosten komen voor rekening van de gemeente Goirle. Zij verhaalt het deels weer op de eigenaren van honden via de hondenbelasting.

Verhoging lasten
In de begroting van Goirle voor 2022 is de hondenbelasting met 7 procent verhoogd (van 39,36 naar 42,12 euro per dier). De opbrengst dekt voor 73 procent de totale kosten. De gemeente past ruim een kwart bij uit eigen middelen.

Opruimen
Het opruimen van achtergebleven vuurwerkresten een dag later. In sommige straten ligt het bezaaid met dozen en andere rotzooi. Wie doet het en wie betaalt? Als je plezier hebt beleefd aan het afsteken, dan ruim je ook je eigen troep op. In veel gevallen draait de gemeente ervoor op. Het zonder gevaar afvoeren, vergt een andere aanpak dan gewoon vuilnis. De vraag is: wie betaalt? Antwoord: de gemeente draait voor de kosten op.