Goirle 2024: van aan zee naar aan het ijs

0
540

Door de overvloedige regen in de maanden november tot aan 6 januari 2024 stromen de beken in en rondom Goirle over. Voor het eerst in vele jaren moest de gemeente wegen en overgangen afzetten voor het publiek. Zodra zondag 7 januari de vorst invalt, kan Goirle veranderen. Van een waterzee naar een grote ijsbaan.Nieuwe Leij
Het water van de Nieuwe Leij die Goirle vanuit België binnenkomt, klotst tegen de brug over de weg naar Hilvarenbeek. De Leij ontspringt als Poppelse Leij (of Leijbeek) op de Poppelse Hei op of net over de Belgische grens en als Rovertse Leij bij Poppel, net over de rijksgrens. In Goirle, bij de Leyenhoeve, komen deze twee stroompjes bij elkaar en vormen daar de Nieuwe Leij.

IJsbaan Poppelseweg
Drie dagen later, op woensdag 10 januari is het overstroomde gebied van de Leij een grote ijsbaan geworden. Letterlijk Goirle aan het ijs. Wie van Poppel naar de dorpskom rijdt, kan er niet omheen. Uitgestrekte ijsvelden rondom Goirle.


Regenval oktober – januari Goirle
Volgens het KNMI is in Goirle in oktober in totaal 165 mm gevallen (normaal 78 mm). In november kwam daar nog eens 161 mm bij (normaal 77 mm). In december 161 mm (normaal 88 mm). Het is niet meer dan normaal dat deze extreme regelval voor verzadiging van de bodem leidt. En dus ook voor overlast en problemen.


Oude Leij
De Oude Leij maakte de weg binnendoor naar Hilvarenbeek onbegaanbaar. De weg was overstroomd, waardoor het verkeer onmogelijk kon doorrijden. De Oude Leij is de stroom die enkele honderden meters zuidelijk van De Leij loopt. Hij takt in de gemeente Goirle af van De Leij, vormt dan eerst de grens tussen Goirle en Hilvarenbeek en vervolgens, vanaf het Oude Beeksepad, die tussen Tilburg en Hilvarenbeek.

Ijsslootje Oude Leij
Het water van de Oude Leij is misschien wel meer dan twee meter gezakt. Wat nog rest op woensdag 10 januari is een ijsslootje. De omgeving is een grote ijsvlakte geworden, zo ver het oog rijkt.Binnendoor naar Tilburg
Wie via de binnenweg Hoge wal en Lage Wal vanuit Goirle probeerde Tilburg te bereiken, kwam bedrogen uit. Halverwege de weg, na het passeren van het bruggetje, was de weg onbegaanbaar geworden.

Filmimpressie wateroverlast Goirle 2024