Koningsdag Goirle 2021: snel weer vergeten

0
941

Koningsdag in Goirle 2021 liefst zo snel mogelijk vergeten. De verjaardag van Koning Willem-Alexander is ook dit jaar geen volksfeest. Traditie is dat kinderen een sportdag meemaken. Samen plezier beleven. Dat was voor de tweede keer met dank aan corona anders. Ook vorig jaar was het een treurige bedoening. Alleen de naam al: Woningsdag.

Plezier springkussen
Op vrijdag 23 april in de ochtend mochten de leerlingen van OBS ’t Schrijverke in Goirle zich voor de school vermaken op een springkussen. Omdat vrijdagmiddag vrij was, een half dagje lol maken. Tegen 12 uur uur was er van het sportieve gedeelte van de spelen weinig meer over.

Weinig oranje publiek
De ouders en verzorgers die hun kinderen kwamen ophalen waren nauwelijks in feeststemming. Waar vroeger oranje en rood, wit en blauw domineerden, was nu vooral het dagelijkse kloffie te zien. Bij uitzondering was een oranje mondkapje te zien. Geen uitbundige juffen en meesters, maar een groep kinderen die per klas wordt vrijgelaten. Alles op afstand, zoals de corona-afspraken gelden.


Oranje blanje bleu
Op de dag zelf, op 27 april, kleurde het Oranjeplein in Goirle het meest oranje, blanje bleu. Ook vorig jaar werd op die plek flink gevlagd. Het aantal vlaggen rondom het plein in Goirle bedroeg 32. De aangrenzende straten die op het plein uitkomen gaven een ander beeld te zien. De meest bevlagde straat was de Emmastraat (20 vlaggen). De Marijkestraat, nog voor de naamsverandering Christina, liet 3 vlaggen wapperen. In de Margrietstraat nam Goirlenet 1 driekleur waar.

Prinses Beatrix op 0
Bij het standbeeld van prinses Beatrix, die in de naar haar genoemde Goirlese straat kijkt, was niet een wapperend doek te bekennen. Dat was ook het deel in de Irenestraat, vernoemd naar de gelijknamige prinses.

Koningsdagen 2019 – 2018 – 2017
Tijdens de Koningsdag van 2019 was het in Goirle en Riel koud en nat. Het jaar daarvoor was het in Riel een feest voor de kinderen, zoals bedoeld. In 2017 was de Koning met zijn gezin in Tilburg. Die stad nam toen het voortouw. Goirle en Riel speelden daarbij de tweede en derde viool.